Selkeitä ja käytännöllisiä vinkkejä – ilman turhaa kikkailua.
Laadi selkeä CV ja hakemus
Pidä ansioluettelosi ajan tasalla ja muokkaa se aina haettavaan työhön sopivaksi. Käytä selkeää, helppolukuista CV-pohjaa – rekrytoijalla on usein vain hetki aikaa silmäillä ansioluetteloa.
Merkitse selkeästi työkokemus, koulutus ja osaamisesi, ja keskity työpaikan kannalta olennaisiin taitoihin. Tallenna lopullinen CV PDF-muodossa, jotta muotoilu säilyy oikein.
Kirjoita myös jokaiseen hakemukseen uusi, kohdennettu työhakemuskirje: kerro siinä ytimekkäästi, miksi haet paikkaa ja mitä osaamista tuot yritykselle. Huolehdi, että hakemuskirje on virheetön ja persoonallinen.
Valmistaudu huolellisesti työhaastatteluun
Tutki hakemasi työpaikan tiedot ja lue työpaikkailmoitus tarkasti läpi – mieti, mitä työnantaja etsii, ja valmistele esimerkkejä aiemmasta työkokemuksestasi, jotka osoittavat osaamisesi.
Harjoittele vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ja valmistele lyhyt "hissipuhe" (esim. "kerro itsestäsi" ja "miksi meidän pitäisi palkata sinut").
Ole haastattelussa rehellinen ja itsevarma – älä aliarvioi omaa osaamistasi. Valmistaudu myös esittämään haastattelijalle omia kysymyksiä.
Muista, että työhaastattelu on tilaisuutesi myydä osaamisesi työnantajalle.
Hyödynnä eri hakukanavia ja avoimia hakemuksia
Käytä monipuolisesti erilaisia työnhakukanavia: rekisteröidy TE-palveluihin ja selaa avoimia työpaikkoja Työmarkkinatorilla, etsi työpaikkoja Duunitorilta ja muista hakupalveluista sekä tutustu yritysten omiin urasivuihin.
Voit myös tehdä avoimen hakemuksen kiinnostaviin yrityksiin. Ennen avoimen hakemuksen lähettämistä perehdy tarkoin yritykseen ja mieti, miten osaamisesi sopii sen tarpeisiin. Lähetä avoin hakemus yrityksen rekrytointijärjestelmän kautta tai ota suoraan yhteyttä sähköpostilla tai LinkedIn-viestillä sopivalle esihenkilölle.
Verkostoidu ja hyödynnä sosiaalista mediaa
Päivitä LinkedIn-profiilisi ajan tasalle ja liity alasi keskusteluihin tai ammatillisiin ryhmiin.
Kerro verkostoillesi, että etsit töitä – avoin päivitys tai suora viesti tuttavalle voi avata piilotettuja työmahdollisuuksia.
Hyödynnä myös ammattiliittojen ja muiden järjestöjen valmiita verkostoja. Aktiivinen verkostoituminen voi johtaa töihin myös ilman julkista hakuprosessia.
Ota apu vastaan TE-palveluista ja ammattiliittojen tukitoimista
Suomessa TE-palvelut tarjoavat monipuolisesti apua työnhakuun. Voit mm. saada henkilökohtaista ohjausta CV:n ja hakemuksen tekoon, osallistua työnhaku- ja uravalmennuksiin sekä hyödyntää sähköisiä palveluita.
Lisäksi monet liitot ja työttömyyskassat (esim. YTK) tarjoavat jäsenilleen työnhakuvalmennusta ja -kursseja. YTK:n mukaan näissä valmennuksissa paneudutaan juuri CV:n, työhakemuksen ja oman osaamisen tunnistamiseen sekä sosiaalisen median hyödyntämiseen työnhaussa.
Ole sinnikäs
Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan tällä hetkellä 285 000 työtöntä.
Työpaikat saavat satoja, elleivät tuhansia hakemuksia, joten on tärkeää pyrkiä erottumaan joukosta.
Hakemuksia käsitellään usein jo hakuaikana, joten älä jätä hakemuksen tekoa liian myöhään.
TyönhakuTreeni auttaa varsinkin sinua, jos et ole varma, mitä kaikkea hakemukseen kannattaa kirjoittaa.
TyönhakuTreeni - Kokeile ja paranna osaamistasi!
Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina